Se incarca...

Browser incompatibil

Pentru a putea folosi aplicația trebuie să folosiți unul dintre urmatoarele browsere.

Forum > Q&A Financiar > Controale (garda, administratie, ITM)
Întrebare fără răspuns

0 0

Codul muncii - blocaj eliberare acte incetare CIM

1636 Vizualizări • 3 RăspunsuriCreat de Andrei • Ultimul răspuns anul trecut de către marika • Ultima actualizare la 14.10.2016 14:44:17

Andrei
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Membru

Buna ziua.

Am lucrat la o firma si am incheiat raporturile in timpul perioadei de proba. Ideea este ca nu am nici un act la mana decat contractul de munca incheiat inaintea inceperii muncii.

Conform legii, am mers inapoi la firma si am luat numar de inregistrare pe o cerere scrisa in care ceream eliberarea actelor - de incetare a raporturilor de munca, respectiv decizie, etc etc.

Am asteptat, dar nimic. Am fost din nou la acea firma si mi s'a raspuns verbal ca nu voi primi nici un act pana nu voi trimite un e-mail la o adresa de e-mail a lor (interna) ca - vezi Doamne - nu pot prioritiza cererea mea, desi cererea mea are numar de inregistrare de cateva LUNI de zile din moment ce am fost plecat.

Ce pot face in aceasta situatie? Eu nu doresc sa le trimit e-mail din moment ce 1) am cerere cu numar de inregistrare, 2) nu folosesc e-mail-ul si 3) nu doresc sa-mi trimita actele pe e-mail. Iar ei nu vor sa-mi elibereze actele. Din partea mea - pare a fi un abuz. Pot depune o plangere la ITM sau in alta parte? Aveti un model de sesizare sau ceva asemanator? Ce sa fac?

Va multumesc.

14.10.2016 14:44:17 Votează 00

Distribuie

 • Marius
  • Consultant management

  Chemaţi în judecată firma şi cereţi să vi se recunoască ca muncă efectiv prestată inclusiv perioada cât aceştia NU au emis decizia de desfacere a C.M. Ce nu este anulat se prezumă că este în continuare valid, deci legal încă munciţi la ei. Mişcaţi-vă repede, deoarece vă pot ei desface C.M. pentru ... absenţe nemotivate. Contactaţi urgent un avocat şi ... vi-am spus mai sus ce să faceţi.

  Creat la 17.10.2016 19:23:59 Votează 0 0

  Distribuie

 • In perioada de proba, oricare dintre partile unui CIM pot denunta unilateral acel contract, adica si salariatul, si angajatorul, nefiind necesara decat o simpla notificare, fara vreo motivare, fara vreo decizie de incetare CIM. In schimb, orice angajator este obligat in 15 zile sa va emita o adeverinta in sensul perioadei de munca desfasurata la respectivul angajator, perioada respectiva reprezentand vechime in munca. Daca nu elibereaza adeverinta solicitata de salariat, angajatorul respectiv este pasibil de amenda, in acest sens putandu-va adresa ITM-ului de unde isi are sediul angajatorul respectiv, descriind exact situatia in care va aflati; acestia pot veni, pot constata situatia, pot amenda angajatorul si, astfel, dvs. va puteti rezolva situatia dvs!

   

  Creat la 20.10.2016 14:50:58 Votează 1 0

  Distribuie

 • marika
  • Economist-şef

  Buna ziua!

  Urmati mai intai pasii mentionati de Dna Madalina si faceti o sesizare itm.


  Model sesizare ITM:

  SESIZARE DOMNULE INSPECTOR SEF, 

  Subsemnatul(a) ......................................................................nascut(a) la data de…………...........cu domiciliul in judetul/sectorul................................................................localitatea….................................... strada……..…..............................nr.........bloc...........scara……....etaj...........apartament…………nr.telefon fix…..………... nr. telefon mobil …............................ posesor al BI(CI)……. seria...... nr. ................. eliberat la data de…….……….. de catre ...................................... CNP ................................................... de profesie ...................................... angajat sau fost angajat din data de .....................in functia de ……..........................la SC ……............................................................................cu sediul in localitatea......................………... str ……................................... nr.............judetul..................nr.telefon .. ……………. luand la cunostinta despre faptul ca inspectorii de munca vor pastra confidentialitatea celor sesizate de mine in conformitate cu art.18, alin.1, lit.c din Legea nr.108/1999 (¤ republicata ¤) pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, si cunoscand faptul ca falsul in declaratii este prevazut si pedepsit de art.292 Cod Penal cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, adresez o petitie prin care sesizez urmatoarele probleme : _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ 

  Data,                                                                                          Semnatura,

  Creat la 21.10.2016 8:20:16 Votează 0 0

  Distribuie