Se incarca...

Browser incompatibil

Pentru a putea folosi aplicația trebuie să folosiți unul dintre urmatoarele browsere.

Forum > Q&A Juridic > Dreptul Muncii
Întrebare fără răspuns

0 0

drepturi maternitate

1472 Vizualizări • 2 RăspunsuriCreat de Gorita Ioana • Ultimul răspuns anul trecut de către marika • Ultima actualizare la 17.11.2016 15:32:04

Gorita Ioana
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Membru

 

Buna ziua :) Imi doresc mult un bebe, dar lucrez la un magazin de materiale de constructii, unde ridic foarte mult zi de zi. Daca reusesc sa raman insarcinata, probabil daca voi spune medicului ca lucrez in aceste conditii imi va acorda concediu de risc maternal.Ati mai fost in aceasta situatie?Cum se calculeaza plata acestui concediu?Sunt incadrata minim pe economie. Dupa cele 9 luni, indemnizatia de crestere a coilului se va calcula din valoarea concediilor medicale, sau din minimul pe economie? Se obtine greu acest concediu de risc?Angajatorul nu mi-ar putea asigura conditii, deoarece vine zi de zi marfa la descarcat sau incarcat. Va multumesc frumos! :)

17.11.2016 15:32:04 Votează 00

Distribuie

 • Marius
  • Consultant management

  Doamnă, cel în măsură să stabilească riscul maternal este medicul specialist. DACĂ este stabilit, atunci cazul dvs. este preluat de sistemul de sănătate şi cel al asigurărilor medicale private sau de stat. Calculele le vor face ei, de asemenea şi procedurile de urmat. Succes!

  Creat la 24.11.2016 21:54:04 Votează 0 0

  Distribuie

 • marika
  • Economist-şef

  Buna ziua D.na Ioana!

  Inteleg din cele relatate de dvs, ca doriti sa va interesati despre eventualitatea unui concediu de risc maternal, in cazul unei sarcini si tinand cont de locul de munca, care prezinta riscuri pt sarcina si consider ca trebuie sa primiti un raspuns mai detaliat cu privire la acest aspect.

  Drept urmare:

  Trebuie sa stiti ca, acest concediu se acorda de catre  medicul de familie sau medicul specialist, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile,(Concediul de risc maternal se acordă pe durate care nu pot depăşi, cumulat, 120 de zile calendaristice), în baza unui certificat medical. Acesta nu poate fi acordat simultan cu alte concedii  prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii  şi alte drepturi  de asigurări sociale.

  Cazurile în care se află salariata care poate solicita concediul de risc maternal sunt:


  a) salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;

  b) salariata care a născut recent este femeia care şi-a reluat activitatea după efectuarea concediului de lăuzie şi solicită angajatorului în scris măsurile de protecţie prevăzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de şase luni de la data la care a născut;

  c) salariata care alăptează este femeia care, la reluarea activităţii după efectuarea concediului de lăuzie, îşi alăptează copilul şi anunţă angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alăptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens.

  Datorita aspectelor privind protecţia maternităţii la locul de muncă, în cazul în care o salariată se află în una dintre situaţiile menţionate mai sus şi desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.


  Pe durata concediului de risc maternal, salariata are dreptul la indemnizaţie de risc maternal, care este suportată din bugetul asigurărilor sociale şi plătită de angajator. Această îndemnizaţie este plătită în baza concediului medical eliberat de medicul de familie sau medicul specialist, cu avizul medicului de medicina muncii. În funcţie de momentul în care acest concediu este solicitat (respectiv înainte sau după naştere), se va prezenta, pe lângă concediul medical, şi certificatul de naştere al copilului.


  Concediul şi plata indemnizaţiei de risc maternal se efectuează lunar de către angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna în care se acordă  concediul de risc maternal şi aceste sume (indemnizaţiile de risc maternal) plătite de angajator se deduc de către plătitori din contribuţiile de asigurări sociale datorate pentru luna respectivă.


  În conformitate cu art. 31 din OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare şi este în cuantum 75% din baza de calcul reprezentând media veniturilor lunare din ultimele şase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare (deci se iau in calcul veniturile realizate de dvs si nu minim pe economie), până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii. În plus, durata concediului pentru risc maternal nu va diminua numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.

  Deci la momentul de cand aflati despre starea dvs de graviditate, anuntati in scris angajatorul si hotarati impreuna bunul mers al activitatii dvs. la locul de munca, astfel incat sa nu dauneze sarcinii.


  In speranta ca am reusit sa va informez in mare despre aceasta situatie, va doresc numai bine, sanatate si de ce nu, sa auzim si de un bebe!

  Creat la 08.12.2016 12:32:19 Votează 2 0

  Distribuie