Se incarca...

Browser incompatibil

Pentru a putea folosi aplicația trebuie să folosiți unul dintre urmatoarele browsere.

Forum > Q&A Juridic > Dreptul Muncii
1

1 0

Conditii acordare indemnizatie crestere copil 2013

17517 Vizualizări • 15 RăspunsuriCreat de Simona • Ultimul răspuns acum 4 ani de către Cibotariu Catalina • Ultima actualizare la 13.05.2013 10:35:20

Simona
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Mediator

 Buna ziua!

Am o mica intrebare. Cand am fost sa depun dosarul pt indemnizatie mi s-a zis ca din 2013 s-a schimbat legislatia si mai am nevoie de o adeverinta din care sa rezulte ca tatal copilului este la zi cu datoriile la stat(impozit etc). Fara aceasta adeverinta nu imi poate primi dosarul.

Eu nu sunt casatorita, dosarul l-am pus pe numele meu. Ce treaba am eu cu datoriile tatalui copilului? Sa inteleg ca daca acesta nu doreste sa isi achite datoriile la stat sau nu poate sa imi dea acea atestare cum ca este la zi cu toate, eu nu am dreptul sa obtin indemnizatia?

Va rog foarte mult daca puteti sa imi spuneti care sunt exact actele care imi trebuiesc dpdv legal sau unde pot gasi aceste informatii.

Va multumesc!
13.05.2013 10:35:20 Votează 10

Distribuie

 • Bila.
  • Cadru militar

  Buna ziua.

    Peste cateva luni voi deveni tatic si am niste nelamuriri in legatura cu suplimentul indemnizatiei pentru cresterea copilului. Sotia mea nu poatea beneficia de indemnizatia de crestere copil si m-am gandit, nu stiu daca se poate, sa beneficiez eu de suplimentul indemnizatiei si sa lucrez in acelasi timp, se poate? (Parca se poate lua un supliment de 500 lei timp de 24 luni si sa mergi si la serviciu in acelasi timp). Precizez ca sunt bugetar(MAI) 

      Cand ar trebui sa intocmesc in prealabil dosar si ce acte trebuiesc sa contina?

    


  Creat la 10.12.2013 16:06:23 Votează 0 0

  Distribuie

 • Marian O.
  • Moderator

   Bună seara,

  Felicitări. Da, se poate în cazul în care aveţi stagiul de 12 luni anterioare naşterii, prevăzut de O.U.G. nr. 111/2010. Primiţi acest stimulent, pe toată perioada realizării de venituri supuse impozitului pe venit, până când copilul împlineşte 2 ani, însă trebuie să așteptați ca soția să-și termine concediul postnatal obligatoriu de 42 de zile calendaristice. Dacă soția nu are dreptul nici la acest concediu, puteți să obțineți stimulentul de la data nașterii.


  Conform art. 8 din OUG nr. 111/2010  de indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază oricare dintre părinţii fireşti ai copilului, în raport cu opţiunea exprimată conform art. 2 alin. (1), dacă îndeplineşte condiţiile de acordare prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă. 

  În ceea ce priveşte actele necesare, conform art. 13. din ordonanţă, drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, se acordă pe bază de cerere, însoţită în mod obligatoriu de:
  a) copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;
  b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2);
  c) actele doveditoare care să ateste îndeplinirea perioadelor prevăzute de art. 2;
  d) dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
  e) dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;
  f) orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.
  (aşa că mergeţi la primărie şi acolo veţi afla necesarul complet de acte)

  În ceea ce priveşte termenul de depunere a cererii,  art. 15 din ordonanța amintită prevede că drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
  a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
  b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;

  Ordin 1474/2011: situaţie şi soluţie

  1. Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil. Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

  Editat la 10.12.2013 19:01:50 Votează 0 0

  Distribuie

 • Bila.
  • Cadru militar

  Va multumesc de raspuns. Da eu beneficiez conform legii, dar nu vreau sa stau in postnatal, iar sotia nu beneficiaza de acest drept, asta e nedumerirea mea. Asta voiam sa stiu, daca se poate sa optezi ptr a merge la serviciu si sa beneficiez de suplimentul de insertie pe durata celor doi ani, datorita faptului ca sotia nu indeplineste conditiile(nici concediu postnatal, nici indemnizatie de crestere). Dar voi trece si pe la primarie sa vad de ce acte e nevoie de la serviciu de la mine. Va multumesc inca odata.

  Creat la 10.12.2013 22:22:25 Votează 0 0

  Distribuie

 • Diana
  • Administrator societate comercială

  Buna ziua!

  Am nascut pe 1 noiembrie 2013 si vreau sa-mi depun dosarul pt.indemnizatia de crestere a copilului sunt studenta la zi,buget,am frecventat fara intrerupere din 2011 pana in prezent,dar sunt asociat unic si administrator la o SRL.Mentionez faptul ca in calitate de administrator nu am nici un fel de venit (fara contract individual de munca si fara indemnizatie de administrator),iar pe adeverinta de la Finante nu apar cu venituri impozabile.Se poate sa raman asociat unic si administrator pe perioada in care primesc ICC?

  Creat la 21.12.2013 15:43:09 Votează 0 0

  Distribuie

 • Pe perioada concediului de crestere si educare a copilului nu trebuie sa aveti venituri. Atat timp cat nu primiti venituri atat in calitate de administrator sau dividende in calitate de asociat, nu exista niciun in impediment in primirea indemnizatiei.

   

  Creat la 25.12.2013 21:05:33 Votează 0 0

  Distribuie