Se incarca...

Browser incompatibil

Pentru a putea folosi aplicația trebuie să folosiți unul dintre urmatoarele browsere.

Forum > Q&A Juridic > Diverse teme juridice
1

1 0

Concediu de odihna

2862 Vizualizări • 2 RăspunsuriCreat de NICOLAE GHEORGHE • Ultimul răspuns acum 5 ani de către Marian O. • Ultima actualizare la 06.02.2014 21:41:57

NICOLAE GHEORGHE
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Membru
VECIMEA IN MUNCA OBLIGA ANGAJATORUL SA ACORDE UN CONCEDIU MAI MARE DE 20 ZILE? EU AM 38 DE ANI VECHIME.LUCREZ CA FREZOR.
06.02.2014 21:41:57 Votează 10

Distribuie

 • Potrivit art. 145 din Codul muncii, durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

  Potrivit art. 147 din Codul muncii, salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare. Numărul de zile lucrătoare aferent concediului de odihnă suplimentar pentru categoriile respective de salariaţi se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil şi va fi de cel puţin 3 zile lucrătoare.

  Fata de cele mai sus prezentate, trebuie sa verificati ce aveti inscris in contractul individual de muncă ce va apartine, precum si ce este prevazut in contractul colectiv aplicabil la nivel de firma (daca acesta exista!) si ulterior sa concluzionati daca este legal sau nu faptul ca aveti doar 20 de zile lucrătoare de concediu de odihnă anual .

   

  Creat la 07.02.2014 15:09:28 Votează 1 0

  Distribuie

 • Marian O.
  • Moderator
  Depinde.
  Conform legii durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare dar durata efectivă se stabileşte prin contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.

  De asemenea, dacă meseria de frezor este considerată periculoasă/vătămătoare angajatorul este obligat să vă acorde şi un concediu suplimentar de minim 3 zile lucrătoare iar durata zilei de lucru să fie sub 8 ore pe zi.
  Existenţa condiţiilor deosebite - vătămătoare, grele sau periculoase - la locurile de muncă se stabileşte, pentru fiecare unitate, de inspectoratele de stat teritoriale pentru protecţia muncii, pe baza determinărilor efectuate de către personalul încadrat în unităţile specializate ale Ministerului Sănătăţii din care rezultă depăşirea limitelor prevăzute de normele naţionale de protecţie a muncii. Inspectoratele de stat teritoriale pentru protecţia muncii au obligaţia de a verifica dacă la data efectuării determinărilor s-au aplicat toate măsurile pentru normalizarea condiţiilor de muncă şi dacă instalaţiile de protecţie a muncii funcţionează normal. (Legea 31/1991)

  În concluzie, legea stabileşte un minim de 20 de zile lucrătoare pe an, sub care nu se poate coborî, dând totuși dreptul părţilor să stabilească, de comun acord, un număr mai mare al zilelor de concediu, inclusiv creşterea duratei concediului de odihnă în funcţie de vechimea în muncă. Dacă aveţi stipulată o astfel de prevedere în contractul individual sau colectiv de muncă, angajatorul este obligat să o respecte.
  Editat la 07.02.2014 16:17:03 Votează 0 0

  Distribuie