Se incarca...

Browser incompatibil

Pentru a putea folosi aplicația trebuie să folosiți unul dintre urmatoarele browsere.

Forum > Q&A Financiar > Mijloace Fixe, Obiecte Inventar, Stocuri
Întrebare fără răspuns

0 0

Test poligraf

5726 Vizualizări • 2 RăspunsuriCreat de tomoea gabriela • Ultimul răspuns acum 7 luni de către ionut dumitrascu • Ultima actualizare la 16.07.2014 9:51:36

tomoea gabriela
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Consilier instituţie publică

In cazul unui furt din cadrul firmei, e legal ca angajatorul să te supună testelor cu poligraful pentru a “afla adevărul” și  îți poate impune să îți dai demisia?

16.07.2014 9:51:36 Votează 00

Distribuie

 • Marian O.
  • Moderator
  Testul poligraf nu constituie mijloc de probă conform codului de procedură penală. Concluziile testului poligraf nu reprezintă probe în cadrul unui proces penal ci doar indicii ajutătoare. Acest tes este opţional.
  Dacă nici măcar procuroul sau judecătorul nu poate obliga învinuitul/inculpatul să se supună unui test poligraf, cu atât mai mult angajatorul nu poate impune angajatului acest lucru. Sigur, angajatorul poate să propună angajatului acest lucru dar rezultatele unui astfel de test nu au nicio valoare, angajatorul neputând să dispună concedierea angajatului pe motiv că angajatul a picat testul poligraf.

  De asemenea angajatorul nu te poate obliga să-ţi dai demisia. Demisia este un act esenţialmente voluntar al angajatului.

  Soluţia legală a angajatorului, în cazul în care un salariat a furat din cadrul firmei, este următoarea:

  1. să depună plăngere penală împotriva angajatului;
   
  2. să dispună suspendarea contractului individual de muncă al al salariatului împotriva căruia a depus plângerea penală până la rămânerea definitivă a hotărării instanţei, în baza art. 52 alin. 1 lit. c din Codul muncii;


  3. în cazul în care  există un prejudiciu, până la începerea cercetării judecătoreşti, angajatorul (persoana vătămată) poate solicita repararea prejudiciului constituindiu-se parte civilă împotriva inculpatului (Persoana învinuită în plângerea penală devine inculpat din momentul în care organul de urmărire consideră că sunt probe suficiente şi pune în mişcare acţiunea penală)

  4. în funcţie de concluziile organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată:

  - în cazul în care salariatul este condamnat pentru infracţiunea respectivă contractul individual de muncă va înceta de drept şi angajatorul va emite ulterior o decizie prin care doar va constata acest lucru;

  - în cazul în care acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare ori odată pusă aceasta nu se mai poate exercita din cauză că:


  A. dacă fapta nu există ori aceasta nu este săvârşită de învinuit/inculpat, angajatorul trebuie să îi permită angajatului să-şi reia activitatea şi să îl despăgubească pe angajat plătindu-i salariul şi toate drepturile de care a fost lipsit pe parcursul suspendării contractului;

  B. fapta există a fost săvârşită de inculpat dar aceasta nu este prevăzută de legea penală, există o cauză justificativă de neimputabilitate, nepedepsie, a intervenit amnistia prescripţia, a fost retrasă plîngerea prealabilă, etc. angajatorul poate să dispună cercetarea disciplinară prealabilă a faptei imputate putând dispune, eventual, concedierea disciplinară.
  Editat la 17.07.2014 13:34:06 Votează 0 0

  Distribuie

 • Orice examinare poligraf se face numai cu acordul subiectului care urmeaza sa fie testat.

  Atat in spatiul penal, cat si in spatiul civil, examinarea se concretizeaza printr-un raport fata de care organul de urmarire penala sau de judecata se poate pronunta cu privire la admisibilitatea sa ca proba. 

  In cazurile penale, propunerile sau solutiile organelor judiciare se intemeiaza pe probe coroborate si nu de putine ori evaluarea poligraf a fost enumarata in randul mijloacelor de proba

  pentru mai multe detalii accesati 

  https://lapoligraf.ro
  https://www.youtube.com/watch?v=gWYH_a5YYqQ
  Creat la 28.06.2019 18:30:13 Votează 0 0

  Distribuie