Se incarca...

Browser incompatibil

Pentru a putea folosi aplicația trebuie să folosiți unul dintre urmatoarele browsere.

Forum > Q&A Juridic > Asigurări
Întrebare fără răspuns

0 0

Despagubire in caz de deces prin accident de munca

3092 Vizualizări • 6 RăspunsuriCreat de Deli Judit • Ultimul răspuns acum 3 ani de către Deli Judit • Ultima actualizare la 29.10.2015 19:42:35

Deli Judit
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Membru

Buna ziua, sotul meu a murit intr-un accident de munca. Am fost instiintat ca am dreptul la o despagubire pe baza legii nr. 346/2002. Cheltuielile ocazionate de deces au fost insa platite de catre mama sotului meu, nu de mine. Mi s-a comunicat ca din acest motiv eu nu am dreptul la aceasta despagubire, dar nici soacra mea. Legea sus mentionata,  republicata in MO 251 din 8 aprilie 2014 spune: "beneficiaza de despagubire in caz de deces o singura persoana, care poate fi, dupa caz: sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul, in conditiile dreptului comun, sau, in lipsa acestuia, persoana care dovedeste ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces" (Art. 45).  Conform Ordinul nr. 213/18 febr 2009, Art. 69  (normele metodologice pentru aplicarea legii), spune insa, ca are dreptul la despagubire persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Articolul 70: „Despăgubirea în caz de deces se acordă pe baza următoarelor acte: cerere-tip privind solicitarea drepturilor de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, prevăzută în anexa nr. 13 la prezentele norme metodologice, certificat de deces - original şi copie, certificatul medical constatator al decesului în caz de boală profesională, actul de identitate al solicitantului, actul de stare civilă al solicitantului, care să ateste calitatea acestuia, şi documente justificative din care să rezulte că au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces, după caz.”

Care dintre acestea trebuie respectat? Va rog sa-mi spuneti, cine are dreptul la aceasta despagubire? Deoarece cheltuielile ocazionate de deces pot fi suportate de oricine, chiar si de un vecin, care primeste ajutorul de deces. Despagubirea insa este destinat, presupun, membrilor familiei. Eu primesc sau soacra mea primeste (la CNPP mi s-a spus ca soacra mea nu are dreptul de a primi si daca depune o cerere, va fi respinsa), sau cine? Multumesc anticipat pentru raspuns.

29.10.2015 19:42:35 Votează 00

Distribuie