Se incarca...

Browser incompatibil

Pentru a putea folosi aplicația trebuie să folosiți unul dintre urmatoarele browsere.

Forum > Suport tehnic > Lege5 Desktop & Cloud
Întrebare fără răspuns

0 0

obținerea unui certificat de deces

5172 Vizualizări • 2 RăspunsuriCreat de Ela • Ultimul răspuns acum 3 ani de către Ela • Ultima actualizare la 31.07.2016 16:03:02

Ela
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Profesor

Bună ziua,  eu am o poveste mai complicată. Acum câteva zile am fost anunțată că a murit bunica maternă, toată familia a fost șocată, deoarece noi știam că a murit acum aproximativ 20 ani.

  Dar să vă povestesc pe scurt povestea mea:  bunica mea a fost bolnavă încă din tinerețe în urma unui accident rutier și a fost internată într-un spital de neuropsihiatrie.  Mama mea o vizita regulat pănă când a decis împreună cu familia ei să se mute în alt județ. Atunci a făcut o pauză de aproximativ 4-5 luni și nu a mai vizitato (asta se întâmpla acum aproximativ 20 de ani). Când eu împreună cu mama am revenit la acel spital unde era internată bunica, am fost informate de personalul de acolo că pacienta a decedat și am fost conduse la un mormânt. Mama a pus atunci mai multe întrebări dar am primit raspuns, că să revenim peste o săptămână că persoana,  de la personal care se ocupă de astfel de cazuri este în concediu.  Deoarece  veneam de la mare distanță, mama încet cu încetu se îmăcase cu gândul că mama ei a murit și nu a mai revenit la acel spital pentru ridicarea documentelor din mai multe motive. (după cum se pare acum a fost o mare greșeală).

   Acum să revenim în prezent. Asistentul social de la primăria de unde bunica mea avea domiciliul (și acum bunica are casă și terenuri agricole pe numele ei acolo în localitate, nimeni nu a făcut nici o succesiune în toți acești ani) ne-a informat că un spital de neuropsihiatrie a anunțat primăriea că bunica mea o decedat și că o aduce la biserica din sat pentru înmormîntare.  Toată familia a fost șocată.  Domnul asistent social de la primărie a început să jignească familia și să strige în fața bisericii că suntem o familie iresponsabilă și nu ne căutom rudele. Că el știa de opt ani ca bunica mea traiește și ca el a anunțat familia și noi nu am dorit să știm nimic de ea. Eu locuiesc foarte departe de localitatea bunicii, dar am trimis  pe o soră de a bunicii , un frate de a bunicii și două nepoate de gradul doi să vadă dacă întradevăr este bunica mea și să ne ocupăm creștinește de înmormîntare.  Domnul astent  social a strigat la ei că este ruda lor si că mai multe informații nu le dă, că el o înmormânteză , că mortul a venit prin primărie și dacă vor nau decât să citească pe cruce că el nu le arată nici un document și nu le dă nici un certificat de deces. (parcă povestea de coșmar se repetă).  Rudele mai sus menționate au fost la înmormântare, deoarece domnul asistent social în curs de 19 ore de când a ajuns  decedata în localitate a și înmormântato alte rude nu au mai putut ajunge în timp util la înmormântare.  Eu am reușit să vorbesc cu el la telefon și să-i explic în mare povestea și că nu ne dorim ajutorul de înmormântare de la primărie poate să-l ia el dacă s-a ocupat de înmormântare, dar să ne înmâneze certificatul de deces . L-am întrebat dacă a fost anunțat de către spital acum 8 ani că bunica mea trăiește de ce nu am fost anunțate.  Raspunsul ma șocat a spus că acum ne-am trezit și noi că avem o rudă și că, să multumim statului că a avut grijă de ea.  Când l-am întrebat dar la noi cine se gândește că ne-a fost luat dreptul de a sta lângă ruda noastră,  atunci a închis telefonul.

   Mătușa și unchiul meu sunt două persoane învârstă la 70, 80 de ani, iar verișoarele care au încercat să vorbească cu domnul respectiv, au fost jignite și umilite atât la înmormântare cât și în particular.

  Întrebările mele sunt:

Are domnul acesta dreptu legal să nu ne dea certidicatul de deces?

Ce drept are el asupra moștenirii noastre?

Si ce trebuie să facem să intrăm în posesia certificatului de deces?

Noi avem multe întrebări, dar dorim să vedem mai întâi certificatul de deces să vedem dacă datele de acolo coincid cu datele bunicii. Acum nu ne dorim să mai facem aceeași greșeală ca în trecut să nu obținem documentele.

Credeam că numai în filme se întâmplă așa ceva ...

Vă multumesc anticipat pentru răsuns!

Vă doresc o zi bună!

31.07.2016 16:03:02 Votează 00

Distribuie

 • Marius
  • Consultant management

  "Întrebările mele sunt:

  Are domnul acesta dreptu legal să nu ne dea certidicatul de deces?

  Răspuns: Da, deoarece nu aţi dovedit calitatea de succesori ai defunctei. Duceţi actele ei de stare civilă (carte de identitate, certificat de căsătorie, etc.) pentru a cere un duplicat al certificatului de deces, certificat ce vă va trebui la succesiune.

  Ce drept are el asupra moștenirii noastre?

  Răspuns: Dacă defuncta a cedat drepturile sale în favoarea Primăriei (pentru că a avut grijă de ea), Primăria are toate drepturile. mergeţi la un notar după ce obţineţi certificatul de deces şi daţi o declaraţie de acceptare a succesiunii. Cereţi notarului să clarifice dacă s-a dezbătut vreo succesiune în lipsa vocanţilor. Puteţi da declaraţia şi în lipsa actului, dar va trebui să aduceţi dovezi privind data decesului (certificatul constatator al decesului, obţinut în copie măcar de la pompele funebre care au înmormântat-o pe defunctă)

  Si ce trebuie să facem să intrăm în posesia certificatului de deces?

  Răspuns: Vi-am spus mai sus: o cerere către Primărie însoţită de acte doveditoare privind calitatea dvs. faţă de defunctă.

  Noi avem multe întrebări, dar dorim să vedem mai întâi certificatul de deces să vedem dacă datele de acolo coincid cu datele bunicii. Acum nu ne dorim să mai facem aceeași greșeală ca în trecut să nu obținem documentele.

  Răspuns: dacă aveţi dubii asupra defunctei puteţi cere oricând dezhumarea unui procuror, cu probe de ADN, dacă formulaţi plângere penală contra angajatului Primăriei şi a Primăriei pentru faptul că nu au adus la cunoştinţa rudelor defunctei starea sa actuală medicală, până la deces.

  Credeam că numai în filme se întâmplă așa ceva ...

  Vă multumesc anticipat pentru răsuns!

  Vă doresc o zi bună!"

  Creat la 01.08.2016 19:12:45 Votează 0 0

  Distribuie

 • Ela
  • Profesor

  Vă multumesc pentru raspuns. 

            In tot acest timp am trimis prin fax cerere si documente justificative la primărie să pot obține un duplicat după certificatul de deces. Am făcut o plângere la primărie împotriva asistentului social și am cerut situația bunurilor deținute de bunica mea. 

         Bunica mea avea grad de handicap sever deci nu putea face nici un fel de document. 

  Dar răspunsurile primite telefonic de la primărie au fost următoarele:

  - nu primăria s-a implicat, ci domnul asistent social în numele personal;

  -vor face cercetări să vadă de ce nu am fost anunțați în toți acești ani de domnul asistent social;

  -primăriea ne eliberează un duplicat, dar ne-a spus că este dreptul nostru să abținem și certificatul de deces original de domnul asistent social și ne-au sfătuit să facem o plângere și la politie . 

  Vă mulțumesc  pentru răspunsurile date

  Va doresc o zi frumoasa 

  Creat la 02.08.2016 11:35:58 Votează 0 0

  Distribuie