Se incarca...

Browser incompatibil

Pentru a putea folosi aplicația trebuie să folosiți unul dintre urmatoarele browsere.

Forum > Q&A Juridic > Drept Civil Şi Drept Procesual Civil
1

1 0

În ce act, lege, se specifică suma de la care se execută şi IMOBILIAR !

7296 Vizualizări • 6 RăspunsuriCreat de . . • Ultimul răspuns acum 9 luni de către Irina • Ultima actualizare la 10.05.2013 10:54:55

. .
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Membru

 Bună ziua. Doresc să ştiu unde pot găsi actul, legea, etc. unde se specifică suma de la care se poate face executarea si pe bunuri imobiliare. Mai concret. Am făcut un împrumut de NEVOI PERSONALE la o banca. Împrumutul nu este garantat cu bunuri imobile. Nicăieri in contract nu este pomenit cuvântul GARANŢIE IMOBILIARĂ sau pe BUNURI IMOBILE. S-a început recuperarea împrumutului prin executare judecătorească prin poprire pe salariu la angajator ca terţ poprit. După trei plaţi lunare de poprire salarială, în paralel cu poprirea s-a trecut şi la somaţie de executare silita asupra imobilului prin scoatere la vânzare la licitaţie. Se zice că dacă suma împrumutată depăşeşte o anumită valoare se poate face recuperarea şi prin vânzare de imobil cu toate că nu este trecut în contractul de împrumut nimic despre bunuri imobile. Am întrebat executorul şi mi-a arătat un act prin care creditoarea ( banca ) cere executare MOBILA şi IMOBILA a debitorului dar nu mi-a motivat nimic. Unde pot găsi informaţii despre cele de mai sus mai ales despre acel plafon, sumă, etc. Vă mulţumesc anticipat. Cu stimă.

10.05.2013 10:54:55 Votează 10

Distribuie

 • Marian O.
  • Moderator
  Garanţia conferă  doar un drept de preferinţă creditorului faţă de alţi creditori la îndestularea, cu prioritate, a creanţei sale din bunul garantat.
  Orice creditor are, conferit prin lege, un drept de gaj general asupra tuturor bunurilor mobiliare sau imobiliare existente sau viitoare ale debitorului. Reciproc, debitor aveti obligatia de a va achita datoria si raspundeti pentru aceasta cu toate veniturile si bunurile dv. mobile, imoblie, prezente si viitoare. Nu este nevoie de vreo garantie reala pentru a trece la executarea silita a bunurilor şi din păcate pt. dv., se poate solicita atât poprirea cât şi executarea silită.
  Editat la 10.05.2013 14:26:44 Votează 0 0

  Distribuie

 • . .
  • Membru

   Vă mulţumesc pentru promptitudine. Întrebarea a plecat de la faptul că am întâlnit în diverse discuţii pe diferite forumuri, că se vorbeşte de o anumită sumă a creditului de la care se poate executa silit şi bunurile imobiliare chiar dacă nu este trecut în contract.
  De ex: Dacă un credit este mai mare de 10000 de RON  atunci se poate face şi executare silită IMOBILIAR aşa se zice mai mereu.
  Scrie undeva aceasta ? Este legiferat ? Pot obţine şi alte informaţii referitoare la acest aspect?. Unde să caut ?.
  Dvs. aţi scris că: ” Orice creditor are, conferit prin lege, un drept de gaj general asupra tuturor bunurilor mobiliare sau imobiliare existente sau viitoare ale debitorului. ” Unde gasesc aceasta formulare ?
  Vă mulţumesc. Cu stimă, Jeanel.

  Editat la 10.05.2013 15:24:36 Votează 1 0

  Distribuie

 • Marian O.
  • Moderator
  Formula drept de gaj general este o expresie folosită pentru a desemna dreptul creditorilor chirografari, care nu au constituită o garanţie specială asupra unui bun. Vezi art. 2.342 Garanţia comună a creditorilor din Codul civil  <<Cel care este obligat personal răspunde cu toate bunurile sale mobile şi imobile, prezente şi viitoare. Ele servesc drept garanţie comună a creditorilor săi. >>
  Cu alte cuvinte te imprumuti trebuie sa-ti restitui datoria. Pentru aceasta răspunzi cu întreg patrimoniul tău. Dacă să zicem azi nu ai bunuri sau venituri care pot fi urmărite, ok ... banca şi executorul pot să aştepte şi să verifice periodic dacă cumva ulterior dobândeşti ceva avere.

  Pe de altă parte o garanţie imobiliară ipotecară, de exemplu, este utilă deoarece aceasta conferă creditorului un drept de prefeinţă la îndestularea creanţei sale asupra imobilului ipotecat dar asta nu înseamnă că, în cazul în care imobilul nu acoperă creanţa, nu se poate îndrepta ulterior şi asupra celorlalte bunuri sau venituri ale debitorului ca orice creditor chirografar.
  Dacă spre exemplu sunt doi creditori unul care are constituită în favoarea sa o garanţie ipotecară şi unul chirografar [care nu are constituită vreo granţie reală (reală adică asupra unui bun, de la res care în latină înseamnă lucru)] prioritate la recuperarea creanţei va avea cel cu garanţie. Dacă după valorificarea prin exeutare silită a bunului mai rămâne ceva după indestularea creantei creditorului ipotecar se va putea infrupta si celalat creditor gajist.


  Căt priveşte suma de 10.000 de lei vedeţi şi art. 812 alin. 5 din Codul de procedură civilă
  <<(5) În cazul titlurilor executorii privitoare la creanţe a căror valoare nu depăşeşte 10.000 lei, vânzarea bunurilor imobile ale debitorului poate fi făcută numai dacă acesta nu are alte bunuri urmăribile sau dacă are bunuri urmăribile, dar nu pot fi valorificate. Refuzul nejustificat al debitorului de a furniza executorului judecătoresc informaţiile, lămuririle şi dovezile necesare, precum şi furnizarea cu rea-credinţă de informaţii incomplete în legătură cu existenţa şi valoarea unor bunuri mobile ori a unor venituri de natură a fi valorificate în vederea acoperirii integrale a creanţei permit declanşarea urmăririi silite imobiliare chiar dacă valoarea creanţei nu depăşeşte 10.000 lei.>>

  După cum vedeţi există o nuanţare, in sensul că intrezicerea urmăririi silite a imobilului intervine doar în cazul în care aveţi alte bunuri care pot fi urmărite cu prioritate. În cazul în care consideraţi că executarea este abuzivă vă puteţi apăra prin depunerea unei contestaţii la executare prin care să solicitaţi ca executarea să se facă mai întâi asupra celorlate bunuri sau venituri.

  Succes!
  Editat la 10.05.2013 17:19:54 Votează 1 0

  Distribuie

 • . .
  • Membru
  Domnule Marian Orzaţă.
  Să vă dea bunul Dumnezeu TOT ce vă doriţi.
  Aţi fost SINGURUL ( în căutările făcute ) ce mi-aţi dat un răspuns CLAR la nedumerirea mea cu plafonul sumei de la care poate pleca executarea silită şi pe imobiliar.
  Voi reveni cu alte detalii, deoarece situaţia este CEVA mai SPECIALĂ ( nu zic complicat, dar...) şi sigur ( un caz mai rar POATE ) va fi ceva special şi pentru dumneavoastră.
  Voi reveni.
  Cu stimă şi deosebit respect,
  Jeanel.

   

  Editat la 11.05.2013 15:38:25 Votează 1 0

  Distribuie

 • Marian O.
  • Moderator
  Mulțumesc asemenea.
  Creat la 14.05.2013 19:34:48 Votează 0 0

  Distribuie